Miskolcon találkozik a regionális régész szakma

Megosztás

Az idén 125 éves Herman Ottó Múzeum régészei már tizenkettedik alkalommal hívják össze az Északkelet-Magyarország területén dolgozó kollégáikat, azonban ebben az évben a korábbiaktól eltérően nem a régészeti feltárások kerülnek az előadások előterébe. 

A Miskolci Galériában március 11-én megrendezendő konferencia a közösségi régészetet és a régészet közösségi hasznosulását helyezi a középpontba, hiszen a szakma képviselői fontosnak tartják az edukálást és a régészeti értékek nagyközönség elé vitelét. 

A konferenciasorozat 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy a régióban tevékenykedő régészek legalább évente egyszer, nagyobb körben is találkozhassanak egymással, és első kézből halljanak a „szomszédban” dolgozó kollégáik felfedezéseiről. A rendezvény sikerességét jól mutatja, hogy évről évre egyre több érdeklődőt lát vendégül Miskolc. 

Az egynapos előadássorozaton az őskortól a kora újkorig minden időszak szakértőjének lehetősége nyílik kutatásainak ismertetésére. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár vármegye szakemberei mellett immár hagyományosan érkeznek előadók több külföldi és hazai múzeumtól, egyetemről és kutatóközpontból is.

A legutóbbi konferencia alkalmával, többek között Bükkábrányhoz és Hejőpapihoz kapcsolódó kutatásokról, a középkori Hollókőről, és a különböző roncsolásmentes vizsgálatok eredményeiről is hallhattak előadásokat az érdeklődők. 

A 2024. március 11-i konferencián jelen lesz Dr. Tankó Károly, a Magyar Régész Szövetség elnöke, a vendégeket Dr. Szolyák Péter köszönti. Az előadók olyan érdekes témákat feszegetnek, mint a régészet, az örökség és a turizmus kapcsolata, de egy állandó régészeti kiállítás születésébe is bepillantást nyerhetnek a résztvevők. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Géniusz Programja révén létrejött Tímármalom utcai Régészeti Látványraktárban zárul, ahol a tárlat kulisszatitkaiba, az ötlet megvalósításába és a működtetés hétköznapjaiba avatja be a szakembereket Dr. Szörényi Gábor András, a Herman Ottó Múzeum régészeti és műemléki ügyekért felelős régészeti igazgatóhelyettese. Dr. Anders Alexandra a Magyar Régésszeti és Művészettörténeti Társulat elnökének értékelésével és zárszavával ér majd véget az idei rendezvény. 

Korábban hírportálunk is részletesen foglalkozott megyénk régészeti kincsivel, a témában megjelenő legutóbbi cikkünket itt olvashatják.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek